انواع پلان آشپزخانه

پلان آشپزخانه مسکونی با توجه به رعایت مثلث کار در فضا می تواند به هفت نوع پلان تبدیل شود مثلث کار به مثلثی فرضی در آشپزخانه گفته می‌شود که رئوس آن را یخچال، اجاق گاز و سینک ظرفشویی تشکیل می‌دهند.
از آنجا که در آشپزخانه سه فعالیت اصلی نگهداری مواد غذایی(یخچال)، شستشو (سینک ظرفشویی) و پخت و پز (اجاق گاز) وجود دارد، مثلث کار اصلی‌ترین مسیر تردد در یک آشپزخانه  است. سایر مسیرهای تردد باید به گونه‌ای باشند که با مثلث کار تداخل ننمایند.
در هنگام طراحی مثلث کار در آشپزخانه باید توجه نمود که فاصله مناسبی میان اجاق گاز و دو راس دیگر مثلث وجود داشته باشد تا از تاثیر گرمایی بر عملکرد یخچال و همچنین لکه‌های چربی حاصل از پخت و پز بر ظروف شسته شده جلوگیری شود

برای اینکه انتخاب دقیقی در این موضوع داشته باشید باید ضمن آشنایی با انواع پلان آشپزخانه و قبل از هر کاری اندازه گیری دقیقی از آشپزخانه خود انجام دهید و نقشه ای ابتدایی از آن رسم کنید. تمامی زوایا در کنار طول دیوارها، طول و عرض قسمت ورودی باید در این نقشه به دقت مشخص شوند. بعضی پلان ها برای آشپزخانه های باریک مناسب هستند، برخی در فضاهای بزرگ زیبا دیده می شوند و برخی دیگر در آشپزخانه های مربعی، درنتیجه وقتی نقشه ای اولیه در اختیار داشته باشید، انتخاب پلان مناسب بسیار ساده تر خواهد بود.در ادامه انواع پلان ها را بررسی خواهیم کرد.

به طور کلی نقشه آشپزخانه ها (انواع پلان آشپزخانه) را می توان در ۷ دسته کلی تقسیم بندی نمود:

  1. پلان آشپزخانه U شکل
  2. پلان آشپزخانه L شکل
  3. پلان آشپزخانه با دو دیوار موازی یا کابینت آشپزخانه راهرویی (پلان آزاد)
  4. پلان آشپزخانه با یک دیوار صاف
  5. پلان آشپزخانه جزیره
  6. پلان آشپزخانه G شکل
  7. پلان آشپزخانه بسته

۱- کابینت آشپزخانه U شکل

در این نوع آشپزخانه ها بزرگترین مزیت، ارتباط مناسب سه نقطه اصلی آشپزخانه (مثلث کار در آشپزخانه)  یعنی گاز ، یخچال و سینک و یک پخت و پز کار آمد است. اما مشکل اصلی این آشپزخانه ها به دلیل نوع پلانشان عدم ایجاد مرز و تفکیک فضای آشپزخانه از فضاهای مجاور آن است.

با افزودن یک جزیره به طرح U شکل پلان می توانید فضای کار خود را گسترش دهید. از این جزیزه می توانید برای قرار دادن یک صندلی و یا حتی سینک و اجاق گاز خود استفاده کنید و تعامل خود را با اعضای خانواده در هنگام پخت و پز و سایر فعالیت های مشابه بیشتر کنید.

پلان کابینت آشپزخانه u شکل
کابینت آشپزخانه Uشکل08
کابینت آشپزخانه Uشکل06

۱- کابینت آشپزخانه L شکل

با توجه با اهمیت آشپزخانه در طراحی های امروزی بعنوان یکی از مهمترین ارکان خانه ،با سبک های متفاوتی نسبت به گذشته روبرو هستیم.در طراحی های امروزی و با توجه به گسترش آپارتمان نشینی و محدودیت فضا، پذیرایی و آشپزخانه در یک سطح و هماهنگ با هم در نظر گرفته می شوند و نیازی به جداسازی آنها از یکدیگر وجود ندارد. آشپزخانه های L شکل حاصل این نوع نگاه طراحان به خانه و آشپزخانه می باشند که به یکی از پلان های متداول و محبوب امروزی تبدیل شده اند.

این نوع آشپزخانه ها امکان مصاحبت با مهمان و دیگر اعضای خانواده را هنگام کار و آشپزی در آشپزخانه مهیا میکند. داشتن یک کابینت جزیره در این فضا کارایی و زیبایی آن را چندین برابر کرده و افراد خانواده می توانند با جمع شدن دور آن برای صبحانه ، نهار و شام از حس کنار هم بودن لذت ببرند.

آشپزخانه-Lشکل
آشپزخانه-Lشکل

۳- کابینت آشپزخانه با دو دیوار موازی یا کابینت آشپزخانه راهرویی(آزاد)

آشپزخانه پلان آزاد برای مهمترین فعالیت موجود در آشپزخانه یعنی پخت و پز بهترین طرح محسوب می شود. این طرح پلان معمولا برای پلان آشپزخانه های تجاری و رستوران ها که روزانه هزاران غذا متنوع طبخ می کنند همیشه مورد استفاده قرار گرفته است.

آشپزخانه راهروویی

۴- کابینت آشپزخانه با یک دیوار صاف(خطی)

آشپزخانه پلان خطی یا تک دیواری به طور معمول برای خانه های کوچک کاربرد دارند. تمام فعالیت های آشپزخانه در محوری خط مانند در فضایی از یک دیوار انجام می گیرد. چالش اصلی چنین پلانی در فضای آشپزخانه کوچک بودن فضای کار برای کاربر است که در صورت امکان با اضافه کردن یک جزیره می توانید این مشکل را برطرف نمایید.

در این پلان و با توجه به خطی بودن پلان، بهتر است که سینک بین گاز و یخچال جانمایی شود تا فرایند تمیزکاری را راحت تر کند.

پلان خطی
آشپزخانه خطی
آشپزخانه خطی

۵- کابینت آشپزخانه جزیره

اگر آشپز خانه فضای کافی برای جزیره داشته باشد در انواع پلان آشپزخانه، امکان اجرای کابینت جزیره وجود دارد. اجرای کابینت جزیره در هریک از پلانهای معرفی شده برای آشپزخانه، علاوه بر ایجاد جذابیت های بالای ظاهری امکاناتی نظیر:

۱- ایجاد فضای نشیمن و صبحانه خوری بسیار کاربردی

۲-امکان اجرای گاز و هود

۳- امکان اجرای سینک و …

که با تلفیق مدرنیته و صمیمیت فضا ، امکان ذخیره سازی مواد و ظروف را نیز امکان پذیر میکند.

اجرای کابینت جزیره از متد های طراحی مورد علاقه طراحان امروزی و همچنین خانم های با سلیقه که به سبک زندگی خود اهمیت می دهند، می باشد.

گزینه دیگری که وجود دارد استفاده از یک میز صبحانه یا نهارخوری شیک بعنوان جایگزینی مناسب برای کابینت جزیره میباشد. در ادامه نمونه هایی از بروز ترین طراحی های آشپزخانه را در پلان های مختلف مشاهده می کنید که از کابینت جزیره استفاده کرده اند.

پلان آشپزخانه جزیره
کابینت آشپزخانه Uشکل جزیره دار003
کابینت آشپزخانه Uشکل004
آشپزخانه Uشکل001
cabinet price list

۶- کابینت آشپزخانه G شکل

این پلان شباهت زیادی به پلان U شکل دارد با این تفاوت که ضلعی به نام کانتر در ادامه ضلع سوم آشپزخانه اجرا می شود. این پلان برای آشپزخانه هایی که به دلیل کوچک بودن امکان اجرای کابینت جزیره را ندارند و نیز برای استفاده بهینه از این فضای کوچک کاربرد دارد. در واقع این کانتر در پلان G شکل به نوعی یک شبه جزیره است که می توان از آن« به عنوان فضایی برای ذخیره سازی ، میزی برای نشیمن و صبحانه خوری و یا فضایی برای قرار دادن لوازم برقی مختلف و … استفاده نمود.

جی شکل1

۷- کابینت آشپزخانه بسته

این پلان بیشتر در خانه های قدیمی مشاهده می شود که در آن برای آشپزخانه درب تعبیه میشود و به همین دلیل نیز آشپزخانه بسته نام گرفته است.

این سبک آشپزخانه هنوز هم طرف دارانی برای خود دارد. از مزایای این آشپزخانه ها میتوان موارد زیر را برشمرد:

۱-امکان بسته شدن درب آشپزخانه و امنیت بیشتر برای بانوان هنگام حضور در آشپزخانه برای کار و  پخت پز در حضور میهمانان.

۲- امنیت بیشتر با بسته شدن درب و ممانعت از ورود کودکان به آشپزخانه

۳-به هنگام آشپزی بوی غذا در خانه پخش نمیشود.

۴-به دلیل وجود دیوار در چهار طرف این آشپزخانه ها امکان وجود کابینهای بیشتر و بالطبع کابینتهای بیشتر را دارند.

۵-شلوغی آشپزخانه به هنگام میهمانی از زیبایی و آرامش فضای نشیمن نمی کاهد و …

ولی با پیشرفتهای جدید در زمینه طراحی و دکوراسیون داخلی و آشپزخانه ، این سبک کمتر در فضاهای کوچک آپارتمانهای امروزی قابل اجراست.

آشپز خانه بسته قدیمی1
آشپز-خانه-بسته0